Kurczak w szynce z oliwkami
Przepis na kurczaka w szynce z oliwkami. Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 280 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 8 podudzi (pałek) kurczaka
● 4 plastry szynki suszonej
● olej
● 3 ząbki czosnku
● 5 dag zielonych wydrylowanych oliwek
● 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
● pieprz
● 1/2 szklanki bulionu
Mięso umyj, osusz. Plastry szynki przekrój na pół, owiń pałki kurczaka, obwiąż nicią. Rozgrzej olej, podsmaż zmiażdżone ząbki czosnku. Włóż pałki kurczaka, zrumień je ze wszystkich stron. Wyjmij czosnek, dodaj grubo pokrojone oliwki, polej winem, oprósz pieprzem (raczej nie sól, bo szynka jest słona). Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 min. Od czasu do czasu pałki odwracaj i podlewaj bulionem. Pod koniec duszenia odkryj i odparuj. Oliwki rozłóż na półmisku, z kurczaka zdejmij nitki, ułóż go na oliwkach, polej sosem.