Kurczak w szampanie
Jeśli chcesz, by potrawa nabrała wyrazistości i wyjątkowego smaku, do jej gotowania dodaj odrobinę alkoholu. Ten składnik szczególnie lubią dania z mięsa i desery.
- Claudia
Porcja: 364
Przygotowanie: 55 minut
Na 4 porcje:
● sprawiony kurczak
● 2 szalotki
● 3 łyżki oliwy
● 250 ml szampana
● 50 g czarnych trufli
● sól
● biały pieprz
Kurczaka opłukać, osuszyć. Pokroić na 4 części. Natrzeć solą i pieprzem. Szalotki obrać, posiekać. Podsmażyć na oliwie. Wyjąć, a na tłuszczu zrumienić kawałki kurczaka. Włożyć z powrotem cebulę, wlać połowę szampana. Dusić na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje. Mięso razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać resztą szampana i piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Trufle pokroić w cienkie plasterki. W połowie pieczenia ułożyć na mięsie. Kurczaka podawać z sosem powstałym podczas pieczenia, udekorowanego plasterkami trufli.
Nasza rada: Trufle podkreślają wyjątkowy charakter przyrządzonego dania. Zamiast nich możesz jednak użyć oliwy truflowej.