Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 12:32
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
- 200 ml śmietany
- 25 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek estragonu
- sól, pieprz
Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć gałązki estragonu. Ułożyć w natłuszczonej masłem formie, wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200 C podlewając wytwarzającym się sosem (w razie potrzeby dolać niewielką ilość wody).
Reklama
Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Masło stopić w garnku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą, dusić 15 minut. Wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Włożyć kurczaka, gotować kilka minut.
Reklama
Reklama
Reklama