Kurczak w sosie kokosowym
Spośród innych kuchni azjatyckich, potrawy kuchni tajskiej wyróżnia bogactwo aromatów, zaskakująca różnorodność smaków, niezwykła kwiatowa oprawa i przepych składników. Tropikalny klimat zapewnia mnóstwo owoców, warzyw i przypraw. Wybrzeże Zatoki Syjamskiej obfituje w ryby i owoce morza. Z kuchni chińskiej Tajowie przejęli techniki głębokiego smażenia w tłuszczu, gotowanie na parze, a także podstawowe naczynie kuchenne – wok. Zaakceptowali ostre pasty hinduskie, dodawane do curry, a pochodzące z wysp Pacyfiku mleko kokosowe uczynili niemal podstawowym składnikiem wielu dań.
1 z 5
kurczak-w-sosie-kokosowym_1255
Spośród innych kuchni azjatyckich, potrawy kuchni tajskiej wyróżnia bogactwo aromatów, zaskakująca różnorodność smaków, niezwykła kwiatowa oprawa i przepych składników. Tropikalny klimat zapewnia mnóstwo owoców, warzyw i przypraw. Wybrzeże Zatoki Syjamskiej obfituje w ryby i owoce morza. Z kuchni chińskiej Tajowie przejęli techniki głębokiego smażenia w tłuszczu, gotowanie na parze, a także podstawowe naczynie kuchenne – wok. Zaakceptowali ostre pasty hinduskie, dodawane do curry, a pochodzące z wysp Pacyfiku mleko kokosowe uczynili niemal podstawowym składnikiem wielu dań. 4 porcje Przygotowanie: 25 min Składniki:
- 1/2 kg uda z kurczaka
- zielona pasta curry
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 liście limonki
- kawałek korzenia imbiru
- 200 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki chlili Kamis
- 5 dag wiórków kokosowych
- seler naciowy
- 10 dag orzechów nerkowca
- 1/2 kapusty pak choy
- pęczek świeżej kolendry
2 z 5
1
Udo kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w zielonym curry przez 1 godz.
3 z 5
2
Mięso przesmażamy na oleju razem z liśćmi limonki oraz startym imbirem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
4 z 5
3
Do naczynia dodajemy śmietankę, mleko kokosowe, chili i gotujemy, aż sos się zredukuje. Wiórki kokosowe prażymy w piekarniku ok. 4 min w temp. 160°C.
5 z 5
4
Kurczaka posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym, orzechami nerkowca i prażonymi wiórkami kokosowymi. Przed podaniem dodajemy kilka listków kolendry.