Kurczak w sosie kokosowym
Spośród innych kuchni azjatyckich, potrawy kuchni tajskiej wyróżnia bogactwo aromatów, zaskakująca różnorodność smaków, niezwykła kwiatowa oprawa i przepych składników. Tropikalny klimat zapewnia mnóstwo owoców, warzyw i przypraw. Wybrzeże Zatoki Syjamskiej obfituje w ryby i owoce morza. Z kuchni chińskiej Tajowie przejęli techniki głębokiego smażenia w tłuszczu, gotowanie na parze, a także podstawowe naczynie kuchenne – wok. Zaakceptowali ostre pasty hinduskie, dodawane do curry, a pochodzące z wysp Pacyfiku mleko kokosowe uczynili niemal podstawowym składnikiem wielu dań.

1 z 5

kurczak-w-sosie-kokosowym_1255
Spośród innych kuchni azjatyckich, potrawy kuchni tajskiej wyróżnia bogactwo aromatów, zaskakująca różnorodność smaków, niezwykła kwiatowa oprawa i przepych składników. Tropikalny klimat zapewnia mnóstwo owoców, warzyw i przypraw. Wybrzeże Zatoki Syjamskiej obfituje w ryby i owoce morza. Z kuchni chińskiej Tajowie przejęli techniki głębokiego smażenia w tłuszczu, gotowanie na parze, a także podstawowe naczynie kuchenne – wok. Zaakceptowali ostre pasty hinduskie, dodawane do curry, a pochodzące z wysp Pacyfiku mleko kokosowe uczynili niemal podstawowym składnikiem wielu dań. 4 porcje Przygotowanie: 25 min Składniki:
- 1/2 kg uda z kurczaka
- zielona pasta curry
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 liście limonki
- kawałek korzenia imbiru
- 200 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki chlili Kamis
- 5 dag wiórków kokosowych
- seler naciowy
- 10 dag orzechów nerkowca
- 1/2 kapusty pak choy
- pęczek świeżej kolendry
2 z 5

1
Udo kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w zielonym curry przez 1 godz.
3 z 5

2
Mięso przesmażamy na oleju razem z liśćmi limonki oraz startym imbirem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
4 z 5

3
Do naczynia dodajemy śmietankę, mleko kokosowe, chili i gotujemy, aż sos się zredukuje. Wiórki kokosowe prażymy w piekarniku ok. 4 min w temp. 160°C.
5 z 5

4
Kurczaka posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym, orzechami nerkowca i prażonymi wiórkami kokosowymi. Przed podaniem dodajemy kilka listków kolendry.
Polecane
Lekkie obiady z kurczakiem. 7 przepisów, których spróbujecie tego lata i będziecie odtwarzać regularnie
Sosy do grilla: najlepsze propozycje na pikantne dipy do mięs i do soczystej karkówki z grilla [PRZEPISY]
Lekka kolacja – 5 pomysłów na pyszną i zdrową kolację. Te propozycje skradły nasze kubki smakowe!
Dieta SIRT, czyli dieta - cud? Czy słynna dieta, która odmieniła Adele, rzeczywiście działa? [przepisy na tydzień]
Tajskie zielone curry z Zary? To nie żart! Hiszpańska sieciówka zachęca do gotowania. Oto pełny przepis!
Ten punktowy eliksir błyskawicznie usuwa pryszcze i ma naturalny skład. Kosmetyczne SOS na wakacje
Według teorii psychologów te 3 składniki gwarantują sukces w związku. Zadziałają nie tylko w walentynki
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa