Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano
Meksykańskie danie zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Składniki:
- 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 papryki chilli
- 1 papryka wędzona chilli z puszki
- 2 Bulionetki Domowe drobiowe Knorr
- 200 g migdałów bez skóry
- 200 g cebuli
- 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 5 zmielonych w moździerzu goździków
- 1 łyżka ziaren mielonej kolendry
- 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym)
- 200 g gorzkiej czekolady
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie sosu. Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu. Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu i czarnym pieprzem. Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z Bulionetką Knorr. Teraz czas na czekoladę – kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką. Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry.