Kurczak w rumie z limonkami
Kiedy robi się ciepło mamy ochotę na lżejsze dania, Oto prosty przepis na kurczaka w rumie z limonkami. Hit!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Porcja: 288 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
- 2 średnie kurczaki
- kilka gałązek świeżej mięty
- 6 limonek
- 3/4 szklanki białego rumu + 2 łyżki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka grubej soli
Kurczaki pokroić na 4 części. umieścić w plastikowej torbie z częścią liści mięty. Limonki sparzyć. Z jednej otrzeć skórkę, z dwóch wycisnąć sok. Połączyć. Dodać 3/4 szklanki rumu oraz olej i rozetrzeć z cukrem i solą. marynatę wlać do torby, natrzeć nią kurczaki. Torbę szczelnie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 24 godziny (mięso obrócić w worku przynajmniej dwukrotnie).
Pozostałe limonki pokroić na ćwiartki, skropić 2 łyżkami rumu, wymieszać i odstawić. Kurczaki ułożyć na ruszcie grilla. Piec na średnim ogniu ok. 15 minut z każ-dej strony. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć na ruszcie limonki zamarynowane w rumie (mogą lekko się zwęglić, bo rum się zapali). Kurczaki podawać z pozostałymi listkami mięty i grillowanymi limonkami (w trakcie posiłku należy nimi skrapiać mięso).