Kurczak w mleku kokosowym
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 580 kcal
- Moje Gotowanie
Na 4 porcje
- 80 dag filetów z piersi kurczaka
- 3 cebule
- 4 łyżki curry
- łyżeczka pasty curry
- puszka mleka kokosowego (ok. 250 ml)
- 400 ml bulionu drobiowego z kostki
- 100 ml śmietany kremówki
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pęczek dymki
- świeża papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Filety opłukać, pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Dymki opłukać i wraz ze szczypiorem pokroić w krążki.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać mięso, curry i pastę curry, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, smażyć minutę.
Mięso wyjąć, na tę samą patelnię wlać mleko kokosowe wymieszane z bulionem i śmietaną, gotować 5 minut. Włożyć mięso i gotować kolejne 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody, dodać do potrawy, wymieszać i zagotować.
Dymkę włożyć na 30 sekund do wrzącej wody, osączyć na sicie. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
Potrawkę wyłożyć na wąski półmisek, udekorować dymkami i chili, podawać z ryżem.