Kurczak w indyjskim sosie curry
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 i 1/2 godz
Porcja: 580 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 14:12
Reklama
Składniki na 4-6 porcji
Reklama
- 60 dag piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 5 cebul
- łyżka curry
- papryczka chili
- 1/2 l rosołu drobiowego
- 2 słoiki dżemu morelowego
- szklanka śmietany
- 20 dag rodzynek
- 20 dag orzechów włoskich
- szczypta imbiru
- pieprz, pieprz cayenne
Reklama
Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili oczyścić, drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na łyżce oleju, przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju obsmażyć mięso, dołożyć do cebuli. Dodać połowę bulionu, chili i curry, gotować na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., dolewając stopniowo resztę bulionu.
Na 20 min przed końcem gotowania wsypać 5 dag rodzynek i włożyć słoik dżemu. Garnek zdjąć z ognia, dodać 3?4 łyżki śmietany, przyprawić imbirem, pieprzem i pieprzem cayenne, ew. dosolić.
Podawać z ryżem lub pieczywem. W osobnych miseczkach podać rodzynki, posiekane orzechy, śmietanę i dżem morelowy.
Reklama
Reklama
Reklama