Kurczak w galarecie
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: ok. 5 godzin
Porcja: 60 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:50
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- 60 dag piersi kurczaka
- 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 l bulionu drobiowego z kostki
- 2 łyżki żelatyny
- kilka gałązek świeżej kolendry lub natki
- sól
Reklama
Piersi kurczaka umyć, pokroić w podłużne kawałki. Bulion zagotować z kolendrą lub natką, włożyć kawałki kurczaka, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, wywar odcedzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić. Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Żelatynę dodać do wywaru, mieszając rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce, aż lekko stężeje.
Kurczaka i warzywa układać warstwami w podłużnej formie zalewając je tężejącą galaretą. Wstawić na 4-5 godz. do lodówki. Podawać z sosem winegret.
Reklama
Reklama
Reklama