Kurczak po toskańsku
Kolejny przepis z magazynu Sól i Pieprz! Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni polecamy tę gazetę!
- kobieta.pl
na 4 porcje:
• 4 duże filety z kurczaka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 250 g mozzarelli
• 100 g szynki w plastrach
• 1 łyżka bazylii + kilka listków do dekoracji
• 1 łyżka oregano
• sól, pieprz
• 1 cukinia
• 2 papryki
• 2 pomidory
Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Filety umyć, osuszyć. W kilku miejscach zrobić poprzeczne nacięcia. Mozzarellę pokroić w plastry. Razem z plastrami szynki włożyć w nacięcia. Naczynie żaroodporne wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, tak by brzegi założyć do środka. Włożyć filety, a dookoła ułożyć kawałki warzyw. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Rozgrzać grill lub w piekarniku włączyć opcję grillowania. Mięso z warzywami ułożyć na grillu. Piec do zrumienienia. Udekorować świeżymi ziołami. Kurczaka podawać w naczyniu, w którym się piekł.
Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem.
przygotowanie: ok. 35 minut, 1 porcja: ok. 650 kcal, 59 g białka, 23 g tłuszczu, 50 g węglowodanów