Kurczak po chińsku z pędami bambusa
Lubisz orientalne dania? Kurczak po chińsku to pyszna i efektowna potrawa, którą szybko przygotujesz.
- Naj
● 40 dag filetów z kurczaka
● 2 łyżki sosu sojowego
● łyżka mąki ziemniaczanej
● białko
● czerwona papryka
● garść bambusa z puszki
● mały kawałek imbiru
● łodyga selera naciowego
● 2 dymki
● olej
● kiełki fasoli 1.
Filety umyj i osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem, potnij na jak najcieńsze paski. W miseczce połącz łyżkę sosu sojowego z mąką i białkiem, włóż mięso, wymieszaj. Odstaw na 15 min do lodówki. 2.Jarzyny umyj, oczyść, potnij na paski, cebulki posiekaj. Na patelni (lub w woku) rozgrzej olej, podsmaż, mieszając kawałki kurczaka. Dodaj imbir i cebulę. W następnej kolejności, dodawaj paprykę, seler i bambus. 3.Smaż całość, mieszając drewnianą łopatką, 3 min. Zlej z patelni nadmiaroleju. Dodaj łyżkę sosu