Reklama

● 2 łyżki masła
● 2 łyżeczki łagodnej papryki
● sól
● pieprz
● kurczak (ok. 1,5 kg)
● cytryna
● 4 listki laurowe
● 4 gałązki rozmarynu
● 2 opakowania warzyw na patelnię (np. mieszanki prowansalskiej)
● 6 łyżek oliwy z oliwek
● 150 ml bulionu drobiowego z kostki
● łyżka octu winnego
● 50 g czarnych oliwek
Masło wymieszaj z papryką, solą i pieprzem, natrzyj tym kurczaka. Do środka włóż pokrojoną na plastry cytrynę, pokruszone listki laurowe i rozmaryn. Kurczaka zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Ułóż na blasze, piecz 1,5 godz. w temp. 1800C. 25 min przed końcem pieczenia obłóż mrożonymi warzywami wymieszanymi z oliwą, podlej ciepłym bulionem wymieszanym z octemwinnym. Przed podaniem posyp oliwkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama