Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • kurczak ok. 1,3 kg
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka rosołu drobiowego z kostki
  • 4 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • łyżka masła
  • łyżeczka musztardy kremskiej Pudliszki
  • sól, pieprz ziołowy
Reklama

Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć na rumiano.
Podlać gorącym rosołem, dodać cebulę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 1 godzinę.
Świeży majeranek obrać, posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Masło stopić na patelni, obsmażyć jabłka, oprószyć pieprzem i majerankiem.
Kurczaka przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać jabłka wraz z tłuszczem. Kurczaka podawać z sosem cebulowym i jabłkami.

Reklama
Reklama
Reklama