Kurczak pieczony w cebuli
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 210 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:55
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- kurczak ok. 1,3 kg
- 4 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- szklanka rosołu drobiowego z kostki
- 4 jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 3 gałązki świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
- łyżka masła
- łyżeczka musztardy kremskiej Pudliszki
- sól, pieprz ziołowy
Reklama
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć na rumiano.
Podlać gorącym rosołem, dodać cebulę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 1 godzinę.
Świeży majeranek obrać, posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Masło stopić na patelni, obsmażyć jabłka, oprószyć pieprzem i majerankiem.
Kurczaka przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać jabłka wraz z tłuszczem. Kurczaka podawać z sosem cebulowym i jabłkami.
Reklama
Reklama
Reklama