Kurczak pieczony w całości z nadzieniem śliwkowym
Pycha, zaręczamy!
- Claudia
porcja: 377 kcal
przygotowanie: 25 minut
na 6 porcji
- duży sprawiony kurczak
- 200 g śliwek
- po łyżce estragonu i tymianku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2–3 łyżki oliwy
- 2 główki czosnku
- powidła śliwkowe
- sól
- pieprz
Kurczaka umyć i osuszyć. Śliwki opłukać, wydrylować, po-kroić na mniejsze kawałki i wymieszać z połową estragonu i tymianku. Mieszaniną napełnić wnętrze kurczaka. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Pozostałe zioła połączyć z sosem sojowym, miodem, oliwą, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Marynatą posmarować kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Główki czosnku przekroić na pół i obłożyć nimi mięso. Całość zakryć folią aluminiową i piec ok. godziny, od czasu do czasu polewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Zdjąć folię i piec kurczaka jeszcze 30–40 minut, aż skórka się zrumieni. Kurczaka pokroić na porcje i podawać z powidłami śliwkowymi (można je wcześniej podgrzać).