Kurczak opasany boczkiem
Jeżeli lubisz drób, a nie masz pomysłu na nowe danie, oto przepis na ciebie!
- Claudia
Opublikowano: 25.12.2014, 13:02
Reklama
PORCJA: 452 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 6 PORCJI
Reklama
- 6 cienkich filetów z kurczaka
- 1–2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej Krakowski Kredens
- 6 plastrów boczku niedzielnego Krakowski Kredens
- 2–3 łyżki białego wytrawnego wina Remeny
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy i tymiankiem. Marynatą polać mięso. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, posmarować musztardą i zrolować. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Podsmażyć na reszcie oliwy. Zalać winem i bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.
Reklama
Reklama
Reklama