Kurczak curry
Pyszny i rozgrzewający kurczak curry na jesienne wieczory
- kobieta.pl
Opublikowano: 19.09.2014, 14:00
Reklama
- 4 pojedyncze pierwsi z kurczaka
Reklama
- 200 ml śmietanki 18%
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Reklama
Kurczaka pokroić w kawałki i zamarynować na min 2 godz w mieszance: soku z cytryny, pieprzu, soli, rozgniecionego czosnku, papryki i 2 łyżek oliwy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę kroimy na piórka i szklimy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy olej i dodajemy curry oraz kurkumę. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy śmietankę i cukier, gotujemy jeszcze przez 10 min i nasze danie gotowe! Podajemy z ryżem i warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama