Kulki z kaszy krakowskiej z soczewicą
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 35 minut
Porcja: 500 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.10.2006, 08:10
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 25 dag kaszy krakowskiej
- 25 dag czerwonej soczewicy
- pęczek cebulki dymki
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ostre chili w proszku
- listki sałaty i cząstki cytryny do ozdoby
Reklama
Kaszę i soczewicę opłukać. Gotować na parze 35 minut. Lekko przestudzić, zmiksować. Dymki umyć, oczyścić, białe i jasnozielone części drobno pokroić. Zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i krótko dusić. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę kaszy z soczewicą, wymieszać. Ostudzić, dodać natkę pietruszki, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili. Z masy uformować małe kulki i ułożyć na liściach sałaty. Podawać z cytryną.
Reklama
Reklama
Reklama