Kulki serowo-ziołowe
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 45 minut
Porcja: 460 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:20
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 40 dag sera ricotta lub twarogu
- 2 jajka
- łyżka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mąki
- szklanka bułki tartej
- cebula
- olej
- 3 dag zmielonych migdałów
- 2 łyżki ziół (szczypiorek, natka, estragon)
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Reklama
Cebulę obrać, drobno posiekać. Serek ricotta lub twarożek rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną kremówką, cebulą, ziołami, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Z masy uformować niewielkie kulki, włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Mąkę wysypać na talerzyk. Jajka roztrzepać. Bułkę tartą wymieszać z mielonymi migdałami, szczyptą soli i pieprzu.
Kulki serowe obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce migdałowej. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć kulki na złoto, osączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło.
Reklama
Reklama
Reklama