Kulki ryżowe z dipem
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
● 2 szklanki ryżu
● cebula
● opakowanie mrożonki „Marchew z groszkiem” HORTEX Ortika
● olej
DIP POMIDOROWY:
● 300 ml jogurtu naturalnego
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● 4 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżki oleju
● 1/2 pęczka bazylii
● słodka papryka, sól, pieprz
Cebulę obrać, posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, wymieszać, prażyć kilka minut. Wlać 5 szklanek wody, oprószyć solą, wymieszać, gotować ok. 12 minut.
Do ryżu wsypać „Marchew z groszkiem” HORTEX Ortika, wymieszać, gotować ok. 10 minut często mieszając. Przyprawić, przestudzić.
Dip: jogurt wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny i olejem. Bazylię posiekać, wymieszać z dipem, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
Z ryżu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nabić na wykałaczki, podawać z dipem.