Kulki rybne po chiński
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 130 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:53
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 45 dag mrożonych filetów z mintaja
- opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 białka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta mielonego imbiru
- sok z cytryny
- olej
- sól, biały pieprz
Reklama
Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Mieszankę chińską ugotować według przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.
Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę przesianej przez sito mąki kukurydzianej, szczyptę soli, dymkę ze szczypiorkiem (łyżkę odłożyć) i imbir. Dokładnie wymieszać.
Kawałki ryby obtoczyć w pozostałej przesianej mące kukurydzianej, a następnie zanurzać w pianie z mąką i cebulką.
Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, wkładać kulki rybne, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, rozłożyć na talerze, posypać odłożoną dymką. Podawać z mieszanką chińską.
Reklama
Reklama
Reklama