Reklama

Meksykanie uwielbiają biesiadować - mówi Susana Osorio-Mrożek Jest Meksykanką, żoną Sławomira Mrożka, znanego dramaturga. Od kilku lat razem z mężem mieszka w Krakowie, gdzie prowadzi meksykańską restaurację "Casa Susana". Polakom meksykańska kuchnia kojarzy się właściwie tylko z tacos i nachos. Tymczasem to sięgająca głęboko w przeszłość tradycja kulinarna pełna różnorodnych smaków i aromatów, niezwykle ważna dla Meksykanów. W dobrym tonie są u nas rozmowy o jedzeniu i kuchni, które prowadzimy nie tylko w trakcie posiłków. Biesiadujemy w kolorowej scenerii, w otoczeniu kwiatów, przy suto zastawionych stołach - nakrytych obrusami i serwetkami w jaskrawych, kontrastujących ze sobą barwach. Dania, które proponuję, można podać osobno lub skomponować z nich menu kolacyjne w meksykańskim stylu. Będzie to interesująca kulinarna przygoda, w którą naprawdę warto się wybrać. Enchiladas z wołowiną Porcja: 530 kcal
Przygotowanie: 2 godziny
Dla 4 osób 600 g wołowiny, cebula, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1-2 goździki, 50 g rodzynków, 3/4 szklanki bulionu wołowego, porcja sosu chilli (z kostki), 100 g startego żółtego, łagodnego sera, 12 tortilli, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2-3 dymki, sól Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć partiami na rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodać podsmażone mięso, przepuszczony przez praskę czosnek oraz goździki i rodzynki. Wlać bulion i szklankę sosu chilli. Dusić ok. 1,5 godziny. Lekko wystudzić i ewentualnie dosolić. Mięso porozrywać widelcem na wąskie pasma.
Pozostały sos chilli podgrzać. Maczać w nim tortille. Na każdą nakładać po 3 łyżki mięsnego farszu. Zwijać jak naleśniki. Układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Wierzch polać pozostałym sosem i posypać serem. Zapiekać 25 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku.
Enchiladas podawać polane śmietaną i posypane drobno pokrojoną dymką. Sos chilli 5 suszonych papryczek chilli ułożyć na blasze. Piec ok. 5 minut w temperaturze 180 C. Lekko wystudzić, każdą przeciąć nożyczkami, usunąć pestki. Zalać 1/2 l wrzątku. Odstawić na godzinę. Obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku dołożyć do papryczek zalanych wodą, zmiksować. Dodać po 2 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego oraz przyprawy do smaku (suszone oregano i kolendra, kminek, sól). Dusić ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Burittas z kurczakiem i warzywami Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób 2 piersi kurczaka, po strąku czerwonej i żółtej papryki, czerwona cebula, listki kolendry lub natki, 2-3 łyżki sosu chilli, 12 tortilli Marynata: 2 łyżki oleju, łyżka soku z limonki lub cytryny, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mielonych papryczek chilli, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki mielonego kminku Piersi kurczka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błony i tłuszcz.
Przygotować marynatę: do oleju dodać sok, obrany i posiekany czosnek oraz pozostałe składniki, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso ułożyć na blasze. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Lekko przestudzone pokroić w paski.
Paprykę dokładnie opłukać, usunąć gniazda nasienne. Pociąć w niezbyt grube paseczki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka.
Placki dobrze podgrzać. Posmarować cienko warstwą sosu chilli. Ułożyć warzywa i mięso. Zawinąć do środka dwa boki placka. Dolną część założyć pod spód, by z "rolady" nie wypadł farsz. Posypać całość listkami kolendry lub natki. Więcej w Claudii 11/2004

Reklama
  • Więcej opowieści Sysany Osorio-Mrożek o kuchni meksykańskiej
  • Książki o tematyce kulinarnej kupisz w sklepie Claudii on-line
Reklama
Reklama
Reklama