Reklama

● cebula
● łyżka masła
● łyżka soku z cytryny
● łyżka koperku
● 20 dag ugotowanego białego ryżu
● 80 dag łososia (płat bez skóry i ości)
● blat mrożonego ciasta francuskiego (45 dag)
● 20 dag mrożonej włoszczyzny krojonej w słupki
● jajko
● sól, pieprz
● tłuszcz do formy
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Połączyć z ugotowanym ryżem, koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić.
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę wrzucić na pięć minut do osolonego wrzątku, odcedzić, odłożyć.
Ciasto rozmrozić w lodówce. Delikatnie rozwinąć i wyłożyć nim podłużne naczynie do zapiekania lub ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Połowę długości ciasta zostawić do przykrycia nadzienia.
Na cieście ułożyć nadzienie ryżowe, łososia i przykryć ugotowanymi warzywami. Jeżeli to będzie konieczne, to jeszcze przyprawić.
Przykryć nadzienie ciastem, posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka. Ciasto ponakłuwać. Piec ok. 45 minut w temp. 200°C. Po 30 minutach przykryć folią aluminiową. Podawać 20 minut po wyjęciu z piekarnika.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama