Kulebiak warzywny
Przygotowanie: 1,5 godz
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 310 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI
CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 3 żółtka
- 6 dag masła
- po 1/2 łyżeczki cukru i soli
FARSZ:
- 2 opakowania mrożonej zupy z kapusty (np. Hortex)
- cebula
- 2 jajka na twardo
- żółtko
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Ciasto: drożdże rozrobić z małą ilością ciepłego mleka i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, zalać resztą wrzącego mleka, wyrobić łyżką. Ostudzić, wymieszać z drożdżami, przykryć serwetą, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Dodać żółtka i sól, wlać stopione masło, wyrobić, odstawić.
Farsz: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Na patelnię z cebulą dołożyć mrożonkę (bez rozmrażania), dusić kilka minut, przyprawić solą i pieprzem. Jajka obrać, pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na środku ułożyć plasterki jajka, następnie farsz warzywny, zwinąć, boki zlepić. Odstawić na 20-30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 30 min w temp. 220°C.