Kuchnia jogurtowa - tarta z owocami i kremem
Świeże maliny, jagody, bądź truskawki to smaki lata. Tarta z owocami i kremem waniliowym to prosty i smaczny deser.
- Claudia
Opublikowano: 24.06.2014, 10:19
Reklama
PORCJA: 400 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Na 12 porcji
CIASTO:
Reklama
- 450 g mąki
- 150 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- jajko
- 300 g masła
- masło do formy
WYPEŁNIENIE:
- 750 g serka mascarpone
- 300 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g jagód
- 400 g malin
- 50 g cukru
Reklama
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Wierzch ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i posypać suchą fasolą. Piec 10 minut w 180°C. Usunąć papier. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę. Wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście i włożyć ponownie do piekarnika na 25 minut. Owoce umyć. Wymieszać z cukrem i odstawić, by puściły sok. Tartę przestudzić, polać sokiem z owoców. Udekorować owocami.
Reklama
Reklama
Reklama