Kuchnia jogurtowa - sernik na zimno z białą czekoladą
Lekki jak mgiełka sernik na zimno z białą czekoladą i owoce leśne to doskonały pomysł na letni deser.
- Claudia
Opublikowano: 27.06.2014, 11:58
Reklama
PORCJA: 460 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Na 12 porcji
Spód:
Reklama
- 150 g herbatników
- 50 g masła
Wypełnienie:
- 2 tabliczki białej czekolady
- szklanka kremówki
- 300 g mascarpone
- 200 g mieszanki owoców leśnych (jagód, malin, borówek)
- 1/2 opakowania galaretki jagodowej
Reklama
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić. Wymieszać z mascarpone i wystudzoną czekoladą. Tak przygotowaną masę rozłożyć na cieście. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Owoce opłukać, osuszyć. Rozłożyć na deserze. Odstawić ponownie na godzinę do lodówki. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, zalać nią owoce. Chłodzić co najmniej 4 godziny. Deser podawać schłodzony.
Reklama
Reklama
Reklama