Lukrecjowe różdżki, pieprzne diabełki, kakaowe kociołki. Oto przepisy na Halloween z Harry'ego Pottera
"Kuchnia Hogwartu" zrobiła furorę nie tylko wśród fanów Harry'ego Pottera! Oto przepisy na Halloween, które zachwycą zarówno najmłodszych, jak i tych, którzy kochają kuchnię ze szczyptą magii.
- redakcja
W tym artykule:
- "Kuchnia Hogwartu": przepisy na Halloween z Harry'ego Pottera
- "Kuchnia Hogwartu": lukrecjowe różdżki
- "Kuchnia Hogwartu": blok o smaku pieprznych diabełków
- "Kuchnia Hogwartu": jabłka w karmelu z Harry'ego Pottera
- "Kuchnia Hogwartu": kakaowe kociołki
Autorka książki "Kuchnia Hogwartu" Rita Mock-Pike, inspirując się bestsellerową sagą o młodym czarodzieju, opracowała aż 80 receptur na dania rodem z Hogwartu. To nie są zwykłe przepisy na Halloween - to prawdziwe, imprezowe cuda!
"Kuchnia Hogwartu": przepisy na Halloween z Harry'ego Pottera
Co ma wspólnego magia z gotowaniem? Otóż naprawdę wiele! I udowadnia to książka kucharska "Kuchnia Hogwartu" Rity Mock-Pike, z 80 przepisami inspirowanymi sagą o Harrym Potterze. Znajdziesz tam kradnące dusze koktajle, dynie na milion sposobów (wszystkie warte grzechu!), potrawy o smaku pieprznych ciemnych mocy i słodycze, którymi podpiszesz cyrograf z samym diabłem. A do tego jak wyglądają! Efekty tych misternych przepisów świetnie dopełnią klimat halloweenowej imprezy!
"Kuchnia Hogwartu": lukrecjowe różdżki
Dzięki temu prostemu pysznemu przepisowi zdołasz otworzyć własny sklep z różdżkami. Możesz wypełnić je rdzeniem z pióra feniksa, włosa jednorożca czy włókna ze smoczego serca – wybór należy do ciebie!
24 różdżki / Czas przygotowania: 5 minut / Czas gotowania: 2–3 minuty / Czas studzenia: 1 godzina
Składniki:
- 170 g kawałków czekolady albo kuwertury
- 24 podłużne lukrecjowe żelki typu „twist”
- dowolna posypka do ciast
Wykonanie:
- Umieść czekoladę (kuwerturę) w kubku lub misce i podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund. Wymieszaj.
- Powtarzaj tę czynność, aż czekolada się rozpuści, tworząc gładką masę.
- Zanurz końcówkę żelki w polewie.
- Do osobnej miski wsyp posypkę.
- Zanurzaj końcówkę żelki w posypce i obracaj, aż posypka przylepi się do polewy.
- Powtarzaj kroki 3–5 z każdą różdżką po kolei.
Schładzaj różdżki na papierze do pieczenia około godziny, aż polewa całkiem zastygnie.
Lukrecjowe różdżki / fot. mat. prasowe
"Kuchnia Hogwartu": blok o smaku pieprznych diabełków
Ten sprytny przepis nawiązujący do jednego z ulubionych czarodziejskich łakoci nie sprawi, że zaczniecie zionąć ogniem czy dymem, da wam tylko porządnego miętowego kopa!
16 porcji / Czas przygotowania: 5 minut / Czas gotowania: 20 minut / Czas studzenia: 40 minut
Składniki:
- 340 g czekolady deserowej
- 1 szklanka kawałków gorzkiej czekolady
- 340 g białej czekolady
- ½ łyżeczki ekstraktu miętowego
- 8 miętowych lasek cukrowych, pokruszonych
Wykonanie:
- Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce, którą można włożyć do kuchenki mikrofalowej, umieść kawałki gorzkiej i deserowej czekolady. Umieść je w mikrofalówce i włącz ją na 30 sekund, a następnie wymieszaj całość metalową łyżką. Powtarzaj ten proces, aż cała czekolada się rozpuści (około 10 minut).
- Wylej roztopioną czekoladę na blachę do pieczenia i równo rozsmaruj, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez 20 minut.
- W mikrofalówce rozpuść kawałki białej czekolady, kilkukrotnie włączając urządzenie na 30 sekund i mieszając masę. Dodaj do niej ekstrakt miętowy. Wylej białą czekoladę na zastygłą ciemną czekoladę.
- Od razu posyp blok pokruszonymi laskami cukrowymi.
- Wstaw do lodówki na 20 minut, by całość stężała
Blok o smaku pieprznych diabełków / fot. mat. prasowe
"Kuchnia Hogwartu": jabłka w karmelu z Harry'ego Pottera
Kawałki jabłek w karmelu idealnie nadają się na przyjęcie. Je się je dużo łatwiej niż całe jabłka w karmelu. Poza tym można eksperymentować z różnymi posypkami! Wypróbuj na przykład czekoladę, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe. Śmiało, tu nie ma ryzyka pomyłki!
15 porcji / Czas przygotowania: 20 minut / Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- 5 średniej wielkości zielonych i czerwonych jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych
- w kawałki o grubości 2–3 cm
- 450 g karmelu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2/3 szklanki kawałków czekolady deserowej
- 2/3 szklanki kawałków mlecznej czekolady
- 2/3 szklanki kawałków białej czekolady
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- do dodawania po trochu sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub innych orzechów do wyboru
- 15 drewnianych patyczków do szaszłyków
Wykonanie:
- Ponadziewaj kawałki jabłek na patyczki.
- W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz karmel i śmietanę. Wstaw miksturę do mikrofalówki ustawionej na dużą moc i podgrzewaj kilka razy po 30 sekund, mieszając w międzyczasie, dopóki karmel i śmietana się nie połączą.
- W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki czekolady deserowej z łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki mlecznej czekolady z łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki białej czekolady z łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Jeśli nie chcesz, żeby jabłka zbrązowiały, skrop je sokiem z cytryny.
- Zanurz kawałek jabłka w rozpuszczonym karmelu lub w wybranej czekoladzie, pozwalając, by nadmiar polewy odciekł. Odłóż na wyłożoną pergaminem blachę, aby polewa zastygła.
- Powtarzaj poprzedni krok, aż wszystkie kawałki jabłka będą pokryte polewą.
- Posyp wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Jabłka w karmelu / fot. mat. prasowe
"Kuchnia Hogwartu": kakaowe kociołki
12 kociołkowych babeczek / Czas przygotowania: 30 minut / Czas pieczenia: 12–15 minut / Czas studzenia: 45–60 minut
Składniki:
Babeczki:
- 1 szklanka mąki pszennej, typ 550
- ¼ szklanki + 2 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 jajko
Nadzienie:
- ¼ szklanki mleka
- 2½ łyżeczki mąki
Wykonanie:
Babeczki:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. Natłuść formę do muffinek i odstaw na bok.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce oliwę z cukrem, aż całkiem się połączą.
- Do oliwy dodaj jajko, ekstrakt pomarańczowy i ubijaj, aż powstanie jednolita mieszanina. Następnie, dodaj trochę mąki zmieszanej z kakao, proszkiem, sodą i solą. Wymieszaj. Następnie połowę mleka, kolejną porcję mąki z dodatkami, połącz. Dodaj resztę mleka i mąki.
- Wyłóż masę do formy do muffinek, napełniając wgłębienia mniej więcej do połowy.
- Piecz babeczki 12-15 minut aż do suchego patyczka.
- Gotowe wystudź na kratce, aż będą całkowicie zimne (45-60 minut).
Nadzienie:
- Kiedy babeczki będą się studzić, zrób nadzienie.
- Do niedużego rondla wlej mleko, wsyp mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż mikstura zgęstnieje (ok. 7 minut), a następnie zdejmij rondel z ognia i wystudź nadzienie.
- Gdy ostygnie, nadzienie ubij mikserem, aż zrobi się lekkie i puszyste.
- Kciukiem lub małą łyżeczką w każdej babeczce zrób dziurkę, a uzyskany w ten sposób „dołek" wypełnij nadzieniem.
Babeczki możesz ozdobić dowolnym kremem lub bitą śmietaną.
Kakaowe kociołki / fot. mat. prasowe
CZYTAJ RÓWNIEŻ: