Krupnik z pęczaku z boczniakami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 45 minut
Porcja: 265 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 25.10.2006, 07:47
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 1/2 szklanki pęczaku
- łyżka masła
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- 2 małe cukinie
- 25 dag boczniaków
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Papryki umyć, oczyścić, przepołowić, usunąć nasiona i białe części, pokroić na romby. Cukinie umyć i pokroić na plastry. Boczniaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę opłukać, gotować z łyżką masła w 2 szklankach osolonego wrzątku, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Do garnka z kaszą włożyć przygotowane warzywa i grzyby, zalać gorącym bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryć, gotować 15 min, mieszając od czasu do czasu. Natkę opłukać, osączyć, listki drobno posiekać, dodać do gorącej zupy i od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama