Krupnik z fasolą
Porcja: 397 kcal.
Przygotowanie: 20 minut.
Gotowanie: 40 minut.
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
1/2 szklanki białej, drobnej fasoli
1/2 szklanki ciecierzycy
4 łyżki pęczaku
szklanka mleka
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
4 pomidory
5 ziemniaków
łyżeczka smalcu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
2 ząbki czosnku
Fasolę i ciecierzycę umyć. Zalać letnią wodą. Odstawić na 4 godziny. Odcedzić. Marchewkę, selera i cebulę obrać, umyć. Pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić. Zalać świeżą wodą i gotować 40 minut. Po 20 minutach wrzucić do zupy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Po następnych 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kaszę wypłukać. Zalać szklanką zimnej wody i mleka. Dodać masło. Gotować 20 minut. Połączyć z zupą. Pomidory sparzyć. Razem z czosnkiem obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać do zupy. Chwilę pogotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze.