Kruchy placek z rabarbarem
Porcja: 219 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Na 10 porcji
- 1/2 kg rabarbaru
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szklanka mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- żółtko
Mąkę zagnieść z żótkiem, masłem i cukrem pudrem. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię. Wstawić na 30 minut do lodówki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem. Chwilę podgrzewać, nie gotując. Ostudzić. Rabarbar obrać, pokroić w 4-cm kawałki. Ciastem wylepić dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Wierzch ponakłuwać widelcem. Na ciasto wylać krem. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Nasza rada
Krem waniliowy możemy zastąpić pianą z białek (3 białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru), którą nakładamy na wierzch placka, a następnie pieczemy placek 35 minut w 180°C.