Reklama

KRUSZONKA:
● łyżka masła
● po 5 dag mąki i cukru
KRUCHE CIASTO:
● 2 szklanki mąki
● 1/2 szklanki śmietany
● 4 łyżki cukru
● łyżka smalcu
●1/2 łyżeczki sody
● jajko
MASA:
●2 szklanki borówek amerykańskich
Zrób kruszonkę: posiekaj masło z mąką i cukrem, zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, mocno schłodź w lodówce. Ciasto: przesiej mąkę, dodaj śmietanę, połowę cukru, smalec, sodę i jajko, zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i chłodź 30 min w lodówce. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj. Przełóż na blachę, ponakłuwaj, piecz 30 min w temp. 200°C. Przebierz i opłucz borówki, dokładnie osusz je na durszlaku. Przełóż do rondelka, zasyp resztą cukru, wlej 2 łyżki wody, zagotuj, ostudź. Masą posmaruj ciasto, posyp kruszonką (zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach). Piecz jeszcze 15 min. Ostudź i pokrój.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama