Kruche z wiśniami
Wiśnie już na straganach, a zatem zaczynamy wiśniowe wypieki!
- Katarzyna Zielińska (slodkiefantazje.pl, Claudia
PORCJA: 360 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 12 PORCJI
Ciast
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- ekstrakt z migdałów
Masa i kruszonka:
- 500–600 g wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 90 g masła
- po 1/2 szklanki mąki pszennej, zmielonych migdałów i cukru pudru
- 100 g masy marcepanowej
Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 12 minut w 180°C. Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Następnie poddusić. Odsączyć na sicie, zachowując sok. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3–4 łyżkach soku. Resztę odlanego soku ponownie zagotować, połączyć z mąką wymieszaną z sokiem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie. Przestudzone nadzienie wyłożyć na ciasto. Masło roztopić. Zalać nim mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszonką posypać ciasto. Piec jeszcze 30–40 minut w 180°C. Ostudzić w tortownicy.