Kruche ciasteczka z różowym lukrem
Ciasteczka w kształcie serduszek to doskonały pomysł na deser w walentynkowy wieczór!
- kobieta.pl
Składniki:
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Lukier:
- cukier puder
- woda
- sok malinowy
Ciasteczka:
Masło zmiksować na gładką masę, następnie dodać do niego cukier puder, żółtko, jajko, olejek waniliowy oraz stopniowo mąkę wymieszaną z solą i szybko wyrobić. Ciasto zawinięte w folię odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć i dzieląc na mniejsze kawałki rozwałkować na grubość ok. 4 mm podsypując mąkę. Foremką w kształcie serca wycinać ciasteczka i układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok 12 min w temperaturze 12 stopni.
Lukier:
Do małej ilości wody z sokiem dodawać powoli cukier puder, cały czas miksując. Gdy lukier zrobi się już wystarczająco gęsty można nim dekorować ciasteczka i pozostawić do zastygnięcia. W zależności od ilości soku można uzyskać różne odcienie różu. Ciasteczka takie można dodatkowo udekorować perełkami jadalnymi (do kupienia na stoiskach z dekoracjami do ciast).