Kruche ciasteczka z kremem
Porcja: 147 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie i gotowanie: 25 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 22:03
Reklama
Na 15 sztuk
Reklama
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
Krem
- czekoladowy budyń (z cukrem)
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki bitej śmietany
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki nutelli
- łyżka likieru jajecznego
Dekoracja:
- pomarańczowa skórka w syropie
Reklama
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i przetartymi przez sito żółtkami. Dodać masło, śmietanę, cukier. Razem posiekać. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C. Wystudzić. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z żelatyną. Gdy lekko przestygnie, utrzeć z masłem. Wymieszać z bitą śmietaną, nutellą i likierem. Schłodzić w lodówce. Kremem przełożyć ciasteczka. Każde udekorować pomarańczową skórką.
Reklama
Reklama
Reklama