Kruche ciasteczka Euro
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 150 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:58
Reklama
SKŁADNIKI NA 24 SZTUKI
Reklama
- 1/2 kg mąki pszennej
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- żółtko
- aromat cytrynowy
- cukier puder do posypania
Reklama
Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtko, cukier puder i kilka kropli aromatu. Zagnieść ciasto dolewając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Na kawałku tektury narysować wzór euro, wyciąć nożyczkami. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Do placka przykładać szablon, małym nożykiem wycinać ciastka wzdłuż krawędzi (ostrze można rozgrzać nad płomieniem).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama