Kruche babeczki czekoladowe
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Na 8 sztuk
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka kakao
- 2 żółtka
- 3/4 kostki masła
Krem:
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- tabliczka czekolady
Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i kakao. Dodać żółtka, masło. Składniki posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
Krem: mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wlewać powoli gorące mleko, cały czas mieszając. Krem podgrzać na parze, aż zgęstnieje.
Ciasto rozwałkować na placek, wylepić foremki. Dno ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200°C. Wlać krem, piec jeszcze 10 minut w 180°C.
Czekoladę stopić na parze. 2 łyżki płynnej czekolady wylać na talerz, odłożyć do zastygnięcia, po czym zestrugać wiórki. Resztą czekolady polać babeczki. Ozdobić wiórkami.