Królik z figami
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: ok. 50 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 11.09.2006, 10:26
Reklama
Składniki na 8 porcji:
Reklama
- 1 i 1/2 kg udek królika
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 l bulionu mięsnego
- 2 listki laurowe
- 2 ziemniaki
- marchewka
- 2 pomidory
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 4 świeże figi
- sól, pieprz
Reklama
Udka królika umyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebule pokroić w piórka, ziemniaki w plasterki, marchewkę na małe kawałki, pomidory na ćwiartki. Oliwę rozgrzać w rondlu, obsmażyć udka królika ze wszystkich stron, wyjąć. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać ziemniaki, marchewkę i pomidory, posypać natką, smażyć kilka minut. Dodać udka królika i listki laurowe, wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż królik będzie miękki. Wlać wino, dodać pokrojone figi, dusić jeszcze ok. 10 minut. Przyprawić do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama