Krewetki w pikantnej marynacie
Zastanawiasz się nad menu na przyjęcie karnawałowe? Oto pomysł dla ciebie: krewetki w pikantnej marynacie.
- Claudia
Porcja: 425 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
- 1/2 kg krewetek tygrysich
- 4 łyżki oliwy łyżka ciemnego sosu sojowego
- cytryna
- łyżka czarnego pieprzu marynowanego
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 łyżki klarowanego masła
- pęczek świeżych liści bazylii
- sól
Krewetki opłukać, obrać, pozostawiając ogonki. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, sokiem z połowy cytryny i marynowanym pieprzem. Marynatą polać krewetki i wstawić do lodówki na 15 minut. Oliwki drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ pociąć w cienkie plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle z czosnkiem i chili.
Dodać krewetki, oliwki i posiekane liście bazylii. Doprawić solą, zamieszać i smażyć ok. 5 minut. Przed podaniem krewetki skropić resztą soku z cytryny. nasza rada Aby krewetki były bardziej pikantne, można je podsmażyć na ma-śle z odrobinę czerwonego curry.