Krewetki smażone w czosnku
Przepis na krewetki smażone w czosnku. Przygotowanie: 35 min, 280 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 24 świeże krewetki średniej wielkości
● 10 ząbków czosnku
● sól
● biały pieprz
● łyżeczka białego octu winnego
● 2 łyżki oliwy
● 3 łyżki masła
● 2 cytryny
Krewetki obierz ze skorupek, usuń czarne żyłki, opłucz w zimnej osolonej wodzie, osacz dokładnie na sicie. 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, rozetrzyj z niewielką ilością soli i pieprzu. Dodaj ocet winny, włóż krewetki i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 min. Pozostałe ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzuć czosnek, duś, mieszając 2–3 min. Włóż krewetki, smaż po ok. 1,5 min z każdej strony. Kiedy staną się różowe i nieprzezroczyste, zdejmij z ognia. Skrop sokiem z jednej cytryny. Podawaj od razu, z grzankami i masłem czosnkowym oraz cząstkami drugiej cytryny.