Krem zabajone
Pyszny krem dla każdego! Jego czekoladowy smak zniewala.
- Naj
Opublikowano: 10.02.2009, 15:00
Reklama
SKŁADNIKI
●6 żółtek
●150 g cukru pudru
●3 łyżki gorzkiego kakao
●200 ml bardzo słodkiego białego wina (najlepiej typu marsala)
Do dekoracji:
●kakao lub czekolada w proszku
●cukier puder
●cynamon
Do dużego, szerokiego rondla wlej do połowy wysokości wodę i zagotuj. Na rondlu ustaw metalową miskę, wbij do niej żółtka i cukier. Ubijaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Dodaj kakao i wino, ubijaj dalej na gęstą, pienistą masę. Gorącą przełóż do pucharków, oprósz kakao, cukrem pudrem i cynamonem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama