Krem z selera
Przepis na wyborną zupę/krem z selera. Idealna na jesienne popołudnia.
- Claudia
Opublikowano: 26.11.2011, 08:00
Reklama
PORCJA: 182 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE:
Reklama
- 1/2 dużego selera korzeniowego lłodyga selera naciowego
- 2–3 ziemniaki lkostka bulionowa warzywna
- 2 duże korzenie pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- natka
Reklama
Seler korzeniowy obrać, łodygę naciowego oskrobać. Ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 4 szklankami wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotować ok. 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dołożyć kostkę bulionową. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pietruszki obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Oliwę mocno rozgrzać i zrumienić na niej pietruszkę. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Zupę rozlać do miseczek. Posypać paseczkami pietruszki, udekorować natką.
Reklama
Reklama
Reklama