Reklama

Składniki na 4 porcje
4 ziemniaki (25 dag)
3/4 l bulionu wołowego
cebula
2 łyżki oleju
2 dag suszonych podgrzybków
20 dag małych pieczarek
pęczek włoszczyzny
gałązka tymianku
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
Podgrzybki namoczyć w szklance zimnej wody, ugotować, pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, zmiksować z bulionem. Dodać grzyby wraz z wywarem.
Pieczarki oczyścić i przepołowić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Dodać pieczarki i smażyć, aż odparują.
Purée ziemniaczane z podgrzybkami podgrzać, dodać pieczarki z warzywami, śmietanę, wymieszać. Podgrzać, przyprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama