Krem z limetki
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 250 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 16.03.2005, 15:39
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z limetki
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka białego półsłodkiego wina
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag serka mascarpone
- 2 żółtka
- maliny, plastry kiwi i skórka limetki do dekoracji
Sok z limetki, połowę wina i cukier zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą wina i roztrzepanymi żółtkami, wlać do gotującego się płynu, mieszając zagotować, przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać po łyżce mascarpone, całość zmiksować. Krem schłodzić w lodówce.
Krem nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wycisnąć porcje na talerzyki. Deser przybrać owocami i skórką limetki.
Reklama
Rada:
mascarpone można zastąpić zmielonym twarogiem, a limetkę cytryną.
Reklama
Reklama
Reklama