Krem z dyni z pikantną nutą
- Claudia
PORCJA: 279 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
- mała dynia
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- mała papryczka chili
- łyżka masła
- 200 ml bulionu
- garść prażonych pestek dyni
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- kilka łyżek oleju z pestek dyni
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić ją na kawałki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i wymieszać. Nakryć folią aluminiową i piec do miękkości w nagrzanym do 180°C piekarniku (około 30 minut). W połowie pieczenia usunąć folię. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Papryczkę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać. W garnku roztopić masło. Wrzucić czosnek, imbir i papryczkę chili. Chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać dynię i smażyć jeszcze kilka minut. Przestudzić i zmiksować. Dolać bulion. Mocno podgrzać. Pestki dyni pod-prażyć na suchej patelni. Zupę rozlać na talerze. Polać śmietaną i olejem z pestek dyni. Posypać pestkami i mieloną papryką.