Krem z czerwonej fasoli
Zimą najlepiej smakują zupy, najlepiej takie których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
O walorach smakowych roślin strączkowych można by napisać cały traktat, soczyście okraszając go argumentami zdrowotnymi. Zimą świeżo gotowaną fasolę można zastąpić wersją z puszki, zwłaszcza jeśli sięgniemy po nią w gorącej karnawałowej porze – kiedy czasu mamy niewiele, ale chęci do skosztowania czegoś pysznego są ogromne. Przed nami kilka tygodni dobrej zabawy, pozwólmy sobie na nią również w kuchni.
Krem z czerwonej fasoli z chipsem z szynki
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- zioła: bazylia, oregano, majeranek
- Szynka Soczysta z Beczki JBB
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- płatki migdałowe lub groszek ptysiowy
Warzywa (marchew, pietruszkę) gotujemy z ziołami i odrobiną czosnku. Gdy marchew i pietruszka zmiękną, dodajemy do wywaru fasolę (może być z puszki). Całość miksujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy cienkie plastry wędzonej Szynki Soczystej z Beczki JBB. Smażymy do momentu uzyskania bardzo rumianego koloru. Krem podajemy z chipsem szynkowym w towarzystwie prażonych płatków migdałów bądź groszku ptysiowego.