Reklama

PORCJA: 294 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 4 PORCJE:
● 2 sprawione pstrągi
● 4 łyżki oliwy
● cebula
● łyżka masła
● ziemniak
● 3 nieduże cukinie
● kostka bulionowa warzywna
● 1/2 pęczka koperku
● sok z cytryny
● gałka muszkatołowa
● sól
● pieprz
Pstrągi opłukać, osuszyć. Od środka i na zewnątrz oprószyć solą i pieprzem. Owinąć w skropioną łyżką oliwy folię aluminiową (każdą rybę osobno). Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na maśle i 2 łyżkach oliwy. Ziemniak obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Razem z cebulą zalać 4 szklankami wody. Gotować ok. 25 minut.
1/2 cukinii odciąć. Resztę obrać, drobno pokroić. W połowie gotowania wrzucić do zupy razem z kostką bulionową. Kilka gałązek koperku odłożyć. Resztę posiekać. Gotową zupę zmiksować razem z posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odłożoną cukinię opłukać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na reszcie oliwy. Upieczoną rybę odfiletować. Zupę rozlać do miseczek. Obłożyć kawałkami ryby i podsmażoną cukinią. Udekorować odłożonym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama