Krem z białej czekolady z musem owocowym
- Katarzyna Zielińska, Claudia
Opublikowano: 24.08.2013, 08:00
Reklama
Porcja: 453 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
Reklama
- po 2 szklanki malin i czarnych porzeczek
- cukier do smaku
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Krem:
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki likieru (np. amaretto lub baileys)
Reklama
Owoce (każdy rodzaj osobno) zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody. Podgrzać (nie gotować). Połowę żelatyny połączyć z musem malinowym, resztę z musem porzeczkowym. Oba musy wstawić do lodówki, aby lekko stężały. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone ubić z kremówką. Dodać wystudzoną czekoladę i likier, zmiksować. Krem nałożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć mus z czarnej porzeczki, a na to mus malinowy. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama