Krem porowo-ziemniaczany
Przygotowanie: 20 minut
Mikrofalowanie: ok. 18 minut
Porcja: 200 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 3 pory
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- 3 łyżki śmietany
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Pory oczyścić, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Masło i oliwę włożyć do żaroodpornego, głębokiego naczynia, dodać cebulę, pory i ziemniaki, szczelnie przykryć folią, gotować 10 minut (optymalna moc: 650–700 W). W połowie gotowania zamieszać. Wlać bulion i mleko, przykryć, gotować 5–8 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać (jeśli zupa jest za gęsta, dolać nieco mleka), gotować minutę, aż zupa się podgrzeje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać szczypiorkiem.
Nasza rada
Zupę możesz podawać z tostami z serem. Tosty należy ułożyć w posmarowanej masłem misce i mikrofalować po minucie z każdej strony w mocy 600 W. Następnie połóż na każdym plaster sera i mikrofaluj jeszcze 3 minuty w tej samej mocy.