Krem pikantny z porami
Kremowa zupa z porów jest najlepsza w wersji pikantnej. Poznaj nasz przepis.
- Claudia
Opublikowano: 19.10.2014, 10:04
Reklama
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
Reklama
- 2 duże białe części porów
- 2 gruszki
- 2–3 łyżki masła
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżki tartej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki gęstej śmietany
- garść płatków migdałów
- sól
- pieprz
Reklama
Pory oczyścić , obrać, drobno pokroić. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, miąższ pokroić w kostkę. Pory smażyć na maśle przez 5 minut, mieszając. Dolać bulion, dodać gruszki i gałkę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Ubić starannie blenderem, dodać śmietanę, wymieszać. Podawać w małych kokilkach z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Reklama
Reklama
Reklama