Krem karmelowy
Pyszny, gęsty, słodki!
- Claudia
Opublikowano: 25.11.2013, 09:50
Reklama
porcja: 562 kcal
przygotowanie: 50 minut
na 4 porc
Reklama
- łyżeczka żelatyny
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany
- mały kieliszek rumu
- 2 żółtka
- 1–2 plastry ciasta filo
- 2 szklanki oleju
- 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 75 ml kawy
- łyżka śmietany
Reklama
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. 75 g cukru podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zezłoci. Dodać śmietanę i rum, a na końcu żelatynę. Mieszać, podgrzewając, aż składniki się połączą. Ostudzić. Żółtka ubić z resztą cukru. Wymieszać z masą karmelową. Masę przelać do foremek, wyrównać ich powierzchnię. Wstawić do lodówki na 7 godzin. Z ciasta filo wyciąć 4 koła o średnicy ok. 6 cm. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Składniki na sos chwilę pogotować. Schłodzić. Sosem polać talerzyki. Ułożyć na nich wyjęte z foremek porcje musu. Udekorować krążkami ciasta i podprażonymi orzechami
Reklama
Reklama
Reklama