Krem kalafiorowy z orzechami
Przygotowanie: 10 minut
Mikrofalowanie: 10-12 minut
Porcja: 110 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- kalafior
- cebula
- 450 ml bulionu drobiowego
- 450 ml mleka
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- kilka gałązek koperku
- słodka papryka, sól, pieprz
Kalafior oczyścić z liści, podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Kalafior i cebulę włożyć do żaroodpornego, głębokiego naczynia, zalać bulionem. Dokładnie przykryć folią, gotować 8–10 minut (optymalna moc: 650–700 W). W połowie gotowania zamieszać. Naczynie wyjąć, wlać mleko i dodać orzechy (kilka kawałków odłożyć), zmiksować. Zupę przykryć, mikrofalować jeszcze 2 minuty w mocy 650–700 W. Przyprawić solą i pieprzem posypać słodką papryką, udekorować koperkiem i orzechami.
Nasza rada
W ten sam sposób możesz przygotować zupę z brokułów lub pół na pół z brokułów i kalafiorów. Zupa będzie bardziej aksamitna, jeśli przed rozlaniem do talerzy wymieszasz ją z 2–3 łyżkami śmietany, najlepiej kremówki.